OZÓN má mimoriadne veľkú mikrobiocidnú účinnosť. Keď je správne aplikovaný, je schopný likvidovať väčšinu známych baktérií, vírusov, parazitov a pliesni. Naviac sa ozón rozkladá na kyslík a nezanecháva žiadne vedľajšie produkty svojho pôsobenia. Je to veľmi účinný, ekologicky prijateľný dezinfikačný prostriedok pre vzduch aj vodu. Z týchto dôvodov je ideálnym dezinfikačným prostriedkom. Pre tieto svoje schopnosti a zdravtnú nezávadnosť je obľúbený najmä v potravinárskom priemysle pri spracovaní potraván a nápojov.

Ozón je omnoho účinnejší ako chlór alebo bróm (používaný hlavne v USA) – látky bežne vo svete používané na úpravu vody. Je niekoľkonásobne účinnejší ako UV žiarenie, bežne používané pre dezinfikáciu ovzduťia. Ozón má naviac tzv. dezodorančný efekt, čo má za následok rozklad zapáchajúcich látok a tým redukciu zápachu. Ozón je veľmi nestabilný a nie je možné ho skladovať, preto je ho potrebné vyrábať priamo na mieste spotreby.

Mikroorganizmy, ktoré je ozón schopný likvidovať:

BAKTÉRIE
Achromobacter butyri NCI-9404
Aeromonas harveyi NC-2
Aeromonas salmonicida NC-1102
Bacillus anthracis
Bacillus cereus
B. coagulans
Bacillus globigii
Bacillus licheniformis
Bacillus megatherium sp.
Bacillus paratyphosus
B. prodigiosus
Bacillus subtilis
B. stearothermophilus
Clostridium botulinum
C. sporogenes
Clostridium tetoni
Cryptosporidium
Coliphage
Corynebacterium diphthriae
Eberthella typhosa
Endamoeba histolica
Escherichia coli
Flavorbacterium SP A-3
Leptospira canicola
Listeria
Micrococcus candidus
Micrococcus caseolyticus KM-15
Micrococcus spharaeroides
Mycobacterium leprae
Mycobacterium tuberculosis
Neisseria catarrhalis
Phytomonas tumefaciens
Proteus vulgaris
Pseudomonas aeruginosa
Pseudomonas
fluorscens (bioflims)
Pseudomonas putida
Salmonella choleraesuis
Salmonella enteritidis
Salmonella typhimurium
Salmonella typhosa
Salmonella paratyphi
Sarcina lutea
Seratia marcescens
Shigella dysenteriae
Shigella flexnaria
Shigella paradysenteriae
Spirllum rubrum
Staphylococcus albus
Staphylococcus aureus
Streptococcus ‘C’
Streptococcus faecalis
Streptococcus hemolyticus
Streptococcus lactis
Streptococcus salivarius
Streptococcus viridans
Torula rubra
Vibrio alginolyticus & angwillarum
Vibrio clolarae
Vibrio comma
Virrio ichthyodermis NC-407
V. parahaemolyticus

VÍRUSY
Adenovirus (type 7a)
Bacteriophage (E.coli)
Coxackie A9, B3, & B5
Cryptosporidium
Echovirus 1, 5, 12, &29
Encephalomyocarditis
Hepatitis A
HIV
GD V11 Virus
Onfectious hepatitis
Influenza
Legionella pneumophila
Polio virus (Poliomyelitus) 1, 2 & 3
Rotavirus
Tobacco mosaic
Vesicular Stomatitis
HUBY A PLIESNE
Aspergillus candidus
Aspergillus flavus (yellowish-green)
Aspergillus glaucus (bluish-green)
Aspergillus niger (black)
Aspergillus terreus, saitoi & oryzac
Botrytis allii
Colletotrichum lagenarium
Fusarium oxysporum
Grotrichum
Mucor recomosus A & B (white-gray)
Mucor piriformis
Oospora lactis (white)
Penicillium cyclopium
P. chrysogenum & citrinum
Penicillium digitatum (olive)
Penicillium glaucum
Penicillium expansum (olive)
Penicillium egyptiacum
Penicillium roqueforti (green)
Rhizopus nigricans (black)
Rhizopus stolonifer
KVASNICE
Candida albicans
Saccharomyces bayanus
Saccharomyces boulardii
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces ellipsoideus
PRVOUCE (PROTOZOA)
Paramecium
Nematoda
Všechny patogenní i nepatogenní formy prvoků.

RIASY
Chlorella vulgaris
Thamnidium
Trichoderma viride
Verticillium albo-atrum
Verticillium dahliae